Editie 01/2019

Waar ben je naar op zoek?

Sluit venster
Missing Maps

best practice

Missing Maps

Als er ergens net een ramp geweest is of als een ramp voorzien wordt, zijn goede kaarten belangrijk om efficiënt te helpen. Helaas zijn sommige gebieden nog niet goed in kaart gebracht, waardoor bij noodsituaties hulpverleners niet altijd precies weten waar de getroffen dorpen liggen en hoe deze zijn te bereiken. Daarnaast is het moeilijk inschatten hoeveel mensen in een gebied leven, wat weer een gevolg geeft voor de juiste verdeling van de hulpverdeling.

Een mooi voorbeeld om humanitaire hulpverlening in geval van een natuurramp sneller en efficiënter te laten verlopen is het Missing Maps project. Dit project is opgericht door het Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen en het Humanitarian OpenStreetMap Team (HOT). De afgelopen jaren hebben tientallen organisaties zich hierbij aangesloten.

Het doel is om kwetsbare gebieden in kaart te brengen, zodat hulpverleners beter in staat zijn om de impact in te schatten en mensen in nood te bereiken. Missing Maps organiseert zogenaamde ‘mapathons’ (kaart-schrijf-marathons) waar met behulp van recente satellietbeelden (‘google maps’) vrijwilligers met een online tool de wegen, gebouwen en rivieren intekenen die zij zien op de satelietbeelden. In het verleden heeft dit tot grote successen geleid, zoals tijdens de nasleep van de aardbeving op Sint-Maarten.

510, het data team van het Nederlandse Rode Kruis werkt, aan algoritmen die automatisch gebouwen kunnen herkennen op luchtfoto’s, en zelfs schade kunnen classificeren na rampen. Met computer vision technieken kunnen nu al gebieden veel sneller worden geanalyseerd dan door mensen. De komende tijd zal de samenwerking tussen mens en algoritmen centraal staan voor het maken van sneller en betere kaarten voor humanitaire hulpverlening.

Voor meer informatie, klik hier.

Top