Editie 01/2019

Waar ben je naar op zoek?

Sluit venster
Toekomst van noodhulp bij natuurrampen

best practice

Toekomst van noodhulp bij natuurrampen

het forecast-based action-fonds van het Rode Kruis

Met het Rode Kruis ‘forecast-based action-fonds’ is het mogelijk voor overheden en grote donoren om geld te geven vlak vóór een ramp plaatsvindt. Rode Kruis verenigingen kunnen vlak voordat een ramp plaatsvindt een beroep doen op dit fonds om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Het aantal slachtoffers door een natuurramp kan hierdoor aanzienlijk verminderen.

In het verleden was het vaak onmogelijk om voor de nodige voorzorgsmaatregelen op tijd geld vrij te maken. Het forecast-based action-fonds neemt die hindernis weg, doordat van tevoren wordt afgesproken hoeveel geld beschikbaar is en wie dit onder welke voorwaarden mag gebruiken.

Het Rode Kruis ontwikkelt samen met haar lokale partners modellen, waarmee de impact van een komende ramp voorspelt wordt. Met behulp van de laatste data science technieken wordt de impact van historische rampen vertaald naar een verwachting voor de nabije toekomst.

Dit kan niet alleen levens redden maar scheelt ook geld: het is goedkoper om mensen vóór een overstroming te helpen om hun bezittingen in veiligheid te brengen, dan na afloop in al hun basisbehoeften te moeten voorzien.

Bangladesh als voorbeeld

Een voorbeeld van noodhulp waarbij het forecast-based financing-mechanisme goed heeft gewerkt, is Bangladesh. In juli 2017 zorgde hevige regenval voor ernstige overstromingen langs de Jamuna-rivier. Mensen moesten alles achterlaten, huizen waren zwaar beschadigd en arme families verloren hun bezittingen.

Vijf dagen voordat de overstromingen op hun ergst waren, activeerden de Bengaalse Rode Halve Maan en het Duitse Rode Kruis een forecast-based financing-mechanisme, geholpen door meteorologische informatie van het Rode Kruis Klimaatcentrum. De bevolking kreeg waarschuwingsberichten en duizend kwetsbare huishoudens ontvingen geld. Hierdoor konden ze kopen wat ze nodig hadden om te overleven en zichzelf en hun spullen in veiligheid te brengen.

Een recente evaluatie van deze pilot wijst uit dat dit project succesvol was. Het percentage mensen dat na de overstromingen leningen moest afsluiten en vee verloren had, was significant lager in de forecast-based financing-gemeenschappen dan in de gebieden daaromheen.

Voor donateurs betekent forecast-based financing een andere manier van denken over natuurrampen en noodhulp, zegt het Rode Kruis. ‘Preventieve maatregelen zijn wellicht minder tastbaar dan hulpmiddelen achteraf, maar kunnen veel onnodig leed voorkomen. Bovendien is het een goedkopere en effectievere manier van hulpverlening en zal het veel geld besparen.’

Meer informatie lees je hier.

Top